EKO ŻYWNOŚĆ – ZALETY I WADY

Za pośrednictwem naszego serwisu informacyjno-poradnikowego poświęconego szeroko dziś omawianej polityce ekologicznego wytwórstwa jedzenia, możecie Państwo zaznajomić się z szeregiem ciekawych wiadomości dotyczących produkowania żywności eko. Jako ekologiczne jedzenie rozumie się, co omówiliśmy już szczegółowo we wcześniejszych zakładkach naszego portalu, przede wszystkim takie wyroby, które są uzyskiwane z gospodarstw rolnych o charakterze ekologicznym, czyli nie są na nich stosowane żadne pestycydy, chemikalia i barwniki. Ponadto musimy także wziąć pod uwagę, że eko żywność jest otrzymywana z produktów zwierzęcych oraz roślinnych, na farmach, w których zastosowano jak najmniejszą ilość sprzętów, specjalistycznych narzędzi, urządzeń oraz na farmach, które śmiało określić można jako samowystarczalne. Patrząc na to, jak wysokie są ceny ekologicznego jedzenia, wydaje się, iż skoro tyle płacimy, to są jakieś istotne zalety takowych produktów. I jak najbardziej tak jest. Ekologiczne produkty cechują się walorami biologicznymi. Są pełne zdrowych składników, mają mnóstwo witamin, składników mineralnych, są lepsze- wyraźniejsze i pełniejsze smakowo, a także łatwiej się te wyroby przechowuje. Nie mają metali ciężkich, pestycydów, azotanów, a na pewno jest ich w nich dużo mniej niż w klasycznych produktach supermarketowych, masowo robionych. Są przyjaźniejsze dla środowiska i przez to również dla człowieka. Ich jedynymi wadami jest natomiast to, że mają krótsze terminy ważności, a także są droższe.

Źródło: