Na koniec naszych rozważań poświęconych tematyce ekologicznego żywienia, warto wspomnieć także o eko owocach i warzywach. Zgodnie z danymi jakie przedstawione zostały przez naukowców z Uniwersytetu Newcastle, produkty ekologiczne w postaci owoców i warzyw czy jarzyn są dużo zdrowsze dlatego, że mają cztery razy mniej pestycydów i o połowę mniej kadmu. Jest to rakotwórczy metal ciężki, a także niższe okazuje się stężenie azotu – o jakieś 10 procent. Dodatkowo notuje się także o prawie 90 procent mniej azotynu niż w konwencjonalnych produktach. Musimy wspomnieć, że tego typu badań naukowych, specjalistycznych przeprowadzono ponad trzydzieści. W każdym jednym przypadku efekty były takie same – jasno wskazywały na to, że wartościowych składników jest o wiele więcej w produktach organicznych. Nie bez znaczenia jest także to, iż owoce ekologiczne, podobnie jak i warzywa, posiadają między 20 a nawet 70 procent więcej antyoksydantów, zwłaszcza tak istotnego i mało występującego w produktach żywnościowych pochodzących z upraw konwencjonalnych resweratrolu. Wszystkie wspomniane tu badania i analizy naukowe zostały zrealizowane na łamach czasopisma British Journal of Nutrition. Dużo więcej było też witaminy C w przebadanych produktach organicznych. Co istotne, analizy te zrealizowano w oparciu o tę samą odmianę jabłek – Golden Delicious, tyle że uprawianych w odmianie organicznej i konwencjonalnej. Warto także wspomnieć, iż w ekologicznych warzywach i owocach wykazano ponad 40 procent więcej fosforu.
Źródło: