EKO MIĘSO

Żywność ekologiczna to szereg rozmaitych wyrobów, nie tylko standardowo utożsamiane z „eko” produktami warzywa czy owoce. Ekologiczne i zdrowe dla człowieka mogą być zarówno mięso, jak także ryby, jajka czy nabiał. Zapraszamy do poczytania w tej zakładce na temat mięsa. Mięso pochodzące z ekologicznych gospodarstw zawiera większą ilość wartościowych składników odżywczych, co wynika z faktu, iż bydło jest o wiele lepiej hodowane, a mianowicie lepiej karmione oraz żyje w lepszym warunkach. Sposób żywienia obejmuje przede wszystkim naturalne produkty, a nie zboże i soja, jak w przypadku hodowli o charakterze przemysłowym, jak to zazwyczaj ma miejsce w przypadku świń, kur i krów w Polsce. Kurczaki, jakie pochodzą z tak zwanego wolnego wybiegu oraz są produktami organicznymi, mają aż o połowę mniej substancji tłuszczowych niż przemysłowe kurczaki z ferm tradycyjnych. Jeżeli mowa o tych przemysłowego pochodzenia, to najczęściej tłuszcz zawarty jest w nich w jednej piątej masy. Przyczynia się do tego genetyka, bowiem to rezultat selektywnego rozmnażania się po to, aby otrzymywać pulchne, obfite okazy kurczaków.

Źródło: